Nexuzhealth genomineerd voor de Belfius Smart Company Awards 2017

30/12/2017

Welke innovatieve en duurzame projecten die een echt antwoord bieden op de uitdagingen van onze samenleving, zullen op het Smart Belgium Event op 21 maart in de prijzen vallen? Kleine en grote ondernemingen, start-ups, scholen en universiteiten, ziekenhuizen en lokale besturen dienden samen niet minder dan 233 kandidaturen in. Een duidelijk bewijs van de innovatiezin in alle hoeken van het land. 50 ervan werden genomineerd voor de finale en maken kans op een van de 5 Awards en de publieksprijs die op de slotceremonie zullen worden uitgereikt in aanwezigheid van talrijke professionals en deskundigen uit het bedrijfsleven, de lokalen besturen, het onderwijs en de gezondheidssector. Bij de genomineerden zijn er drie bedrijven uit Limburg: Encon (Bilzen), Nexuzhealth (Hasselt) en AR Metallizing (Genk). Bij de lokale besturen werd Maaseik eveneens voor de finale geselecteerd in de categorie ‘Belfius Smart City Award < 30.000 inwoners’.

Circulaire economie, Smart City diensten, Onderwijs, Energie, Milieu, Gezondheid & Preventie, Mobiliteit, Stadsontwikkeling: dat waren de 8 domeinen waarin ondernemingen, ziekenhuizen, rusthuizen en andere zorginstellingen, scholen, universiteiten en onderzoekscentra, steden en gemeenten, intercommunales en andere lokale besturen hun beste projecten konden indienen. Om de 233 kandidaturen te beoordelen, deed Belfius een beroep op diverse vakjury's met vertegenwoordigers uit de academische wereld, onderzoeksinstellingen, de zorg- en de technologiesector. Na de deliberatie bleven er in elke categorie nog 10 projecten over. De 50 genomineerden – waaronder Maaseik, Encon, Nexuzhealth en AR Metallizing – zullen hun project binnenkort komen verdedigen voor de eindjury, die de laureaten zal aanduiden.

De 4 genomineerden uit Limburg

Categorie ‘Belfius Smart City Award < 30.000 inwoners’

Maaseik brengt diensten dichter bij de burger

Een snellere en betere dienstverlening? M@ys, oftewel ‘Maaseik at your service’, bewijst dat het helemaal niet zo moeilijk is. Nieuwe loketten, een doorgedreven digitalisatie en een decentralisatie van de diensten maken het leven van de Maaseikenaar een stuk eenvoudiger. Zo ontwikkelde de gemeente bijvoorbeeld kennisfiches voor het gemeentepersoneel, waardoor zij de meeste eenvoudige vragen steeds op dezelfde manier kunnen beantwoorden. Het bestuur bedacht ook de Snelbalie, de Themabalie en de Spreekruimte. De Snelbalie is er voor vragen die snel afgehandeld kunnen worden. Wie een expert wil spreken, kan terecht aan de Themabalie. Gevoelige kwesties kunnen besproken worden in de Spreekruimte. Maaseik schaart zich ook achter de digitalisatie. Dankzij de nieuwe MidOffice software moeten medewerkers van de stadsdiensten voortaan maar één backoffice raadplegen om een aanvraag van een inwoner te behandelen. Aanvragen kunnen voortaan ook via smartphone ingediend worden. M@ys-project ging van start in november 2017. Het gemeentebestuur verwacht dossiers in de toekomst 20% sneller af te handelen.

Categorie ‘Belfius Smart Company Award < 10 miljoen omzet’

Encon - Futuristisch hoofdkantoor is toonbeeld van slimme energie

Energiebesparingspecialist Encon neemt in mei 2018 zijn intrek in een nieuw hoofdkantoor, waarmee het zijn (inter)nationale klanten (zoals Bayer, Heinz, Total en Aldi) wil inspireren en tonen wat er vandaag en morgen allemaal mogelijk is op vlak van duurzaamheid en energiezuinigheid. Het Infinity-complex scoort zeer hoog in Europese én Amerikaanse duurzaamheidsnormeringen en wordt één van de duurzaamste KMO-kantoorgebouwen in Europa. Een eigen windturbine, 3 solar trackers (zonnepanelen die meedraaien met de stand van de zon) en een bodemenergiesysteem wekken samen meer energie op dan het gebouw verbruikt. Door een combinatie van vooruitstrevende technieken verbruikt het gebouw zelf zeer weinig energie. Er blijft dan ook veel groene energie over die door aanpalende bedrijven kan worden gebruikt.
Klanten, bezoekers en seminariedeelnemers zullen in het Infinity-gebouw in realtime kunnen zien hoeveel duurzame energie er geproduceerd wordt en leren waar er energie wordt gespaard. Duurzaamheid wordt daardoor meteen concreet en meetbaar. Het gebouw is echter niet alleen een toonzaal/showcase maar ook een opleidingscentrum. Op de bovenverdieping zullen lokale en internationale opleidingen rond duurzaamheid plaatsvinden. En omdat het gebouw ook ‘Het Nieuwe Werken’ ondersteunt (boodschappenservice, fitness, kapper…) zullen er ook avondopleidingen plaatsvinden voor bedrijven, sectorfederaties en werkgeversorganisaties (Unizo, Voka, VKW…).

Nexuzhealth - mynexuzhealth geeft alle betrokkenen inzage in medisch dossier

Patiënten willen vandaag betrokken zijn bij hun eigen zorg. Daarom ontwikkelde UZ Leuven in opdracht van nexuzhealth (een joint venture tussen UZ Leuven en IT-bedrijf Cegeka) een applicatie die hen toegang geeft tot hun medisch dossier. In dat dossier verzamele nalle betrokkenen – artsen, specialisten en verpleegkundigen – relevante medische gegevens . Dit initiatief is niet alleen in het leven geroepen om de patiënt beter te informeren, maar ook om zijn gegevens te controleren en nu ook te laten aanvullen. Extra handig is dat zowel de patiënt als de 21 deelnemende ziekenhuizen in Vlaanderen toegang krijgen tot één gemeenschappelijk medisch dossier. Zo hebben alle betrokkenen steeds zicht op dezelfde (accurate) data. De app vormt ook de basis om metingen via externe toestellen (bloeddruk, hartslag,… en in de toekomst bv ook suikerwaardes) door te sturen naar het dossier. Bovendien kan de patiënt zelf aangeven hoe zijn therapie aanslaat. Sinds de publieke lancering in april 2017 werd de applicatie al door bijna 35.000 patiënten gebruikt.

Categorie ‘Belfius Smart Company Award ≥ 10 miljoen omzet’

AR Metallizing - Limburgse verpakkingsinnovatie verkleint ecologische voetafdruk

SilberBoardTM is een gemetalliseerd vouwkarton. Een papierproduct dat een duurzaam alternatief is voor plastic verpakkingen. Het is ontwikkeld door label- en verpakkingsproducent AR Metallizing uit Genk. Papier biedt heel wat voordelen ten opzichte van plastic. Het is minder schadelijk voor het milieu. SilberBoardTM kan de verpakkingssector een nieuw gezicht geven. Vandaag puilen de rekken van de supermarkt uit met verpakkingsmateriaal van plastic of waarin plastic is verwerkt. Merken moeten immers opvallen. SilberBoardTM is voor hen een goed alternatief. Het is vele malen duurzamer en springt door zijn hoogwaardige glans visueel net zo goed in het oog. AR Metallizing ontwikkelde in totaal 5 verschillende types SilberBoardTM om aan de technische en esthetische eisen van verschillende industrieën te voldoen (farmacie, cosmetica, drank en voeding…). SilberBoardTM viel zowel nationaal als internationaal in de prijzen. Het behaalde de top 10 in de European Business Awards en sleepte de VOKA Limburgse Exportprijs in de wacht.

5 Awards en een publieksprijs

De Belfius Smart Belgium Awards bestrijken 3 domeinen – Smart Cities, Smart Companies, Smart Care – en zijn onderverdeeld in 5 categorieën. Naast de 5 Awards wordt er op woensdag 21 maart 2018 ook een publieksprijs uitgereikt. Voor die publieksprijs kan tijdens de weken vóór de ceremonie elektronisch worden gestemd via de website https://smartbelgium.belfius.be. Op die manier wil Belfius iedereen de kans geven om te kiezen voor het project van zijn voorkeur.

Voor meer info over de Belfius Smart Belgium Awards 2017: